Μελαγχολία των γιορτών

Μελαγχολία των γιορτών

Αν η περίοδος των γιορτών σε βρίσκει σε αρνητική διάθεση, δεν είσαι μόνος/η. Γνωρίζουμε πλέον ότι, συναισθήματα μελαγχολίας, θλίψης, ή και άγχους, επηρεάζουν ένα μεγάλο ποσοστό ατόμων τη συγκεκριμένη περίοδο του χρόνου. Παρόλο που σίγουρα δεν πρόκειται για κάτι ευχάριστο, θα εκπλαγούμε βλέποντας κάποια από την έντονη φόρτιση να εξασθενεί όταν απλά και μόνο αποδεχτούμε ότι την περίοδο αυτή δεν βιώνουμε αυτό που –φαινομενικά- θεωρούμε ότι βιώνουν οι πλείστοι. Χρήσιμο είναι να θυμόμαστε:

 


❄ Η τέλεια απεικόνιση της περιόδου αυτής στην τηλεόραση, στις διαφημίσεις και στις ταινίες, δύσκολα αντιπροσωπεύει την πραγματικότητα.

 

❄ Συχνά οι υποχρεώσεις της περιόδου αυτής είναι πολλές, όμως το πλάνο που δημιουργούμε πρέπει να είναι ρεαλιστικό και να ανταποκρίνεται στις δυνατότητες μας αλλά και στην συναισθηματική μας κατάσταση. Λέμε «όχι» όπου χρειάζεται, και αποφεύγουμε καταστάσεις που νιώθουμε ότι, με τον όποιοδήποτε τρόπο, θα μας επηρεάσουν περαιτέρω.

 

❄ Πρόκειται για μια “ευαίσθητη” περίοδο που μπορεί να ξυπνήσει αρνητικές μνήμες, θλίψη για την απώλεια αγαπημένων μας προσώπων, μελαγχολία για “κενά” στην ζωή μας και για πραγματικότητες διαφορετικές από ότι θα θέλαμε. Τα συναισθήματα αυτά είναι απόλυτα λογικά, επομένως προσπαθούμε να μην ασκούμε επιπλέον πίεση στον εαυτό μας επιβάλλοντας ότι «θα έπρεπε να ήμουν χαρούμενος τώρα» ή θυμώνοντας για το τι βιώνουμε («Γιατί να μην μπορώ να είμαι καλά? Γιατί να χαραμίζω τις γιορτές?»), ή επιβάλλοντας ότι «πρέπει να μου περάσει και να είμαι καλά».